Včelí med

Včelí med

Včelí med sa delí iba na dva druhy podľa pôvodu svojho vzniku. Prvým je kvetový med, ktorého pôvod je v kvete rastlín a druhým medom je medovicový med. Jeho pôvod je vo výlučkoch vošiek objavujúcich sa na listnatých alebo ihličnatých porastoch. 

Med kvetový – Tento včelí med patrí k najrozšírenejším medom na Slovensku. Obsahuje nektár z rôznych kvetov, ovocných stromov a kvetov z lúk. Je najširšou zmesou rôznych rastlín, kríkov a stromov. Má blahodarný vplyv na respiračné a alergické problémy, posilňuje srdce a cievy, lieči chrípku a prechladnutie. Je vhodný na všestranné použitie v domácnosti. V našich podmienkach sa objavuje aj jednodruhový kvetový med najčastejšie agátový a lipový. Pre svoje zloženie je pre človeka konzumujúceho med najúčinnejší zmiešaný kvetový med. Ten obsahuje peľ a ostatné zložky rôznych kvitnúcich rastlín. 

Med medovicový (lesný) – Lesný med je kombináciou medovicového a kvetového medu, ktorý obsahuje aj nektár z malín, černíc, lúčnych kvetov a medovicu Tá môže byť z ihličnatých aj listnatých stromov. V našich podmienkach medovica pochádza prevažne z listnatých lesov. Med je tmavšej farby a výraznej chuti. Cenovo je podstatne drahší ako kvetový med. V porovnaní s kvetovými medmi obsahuje viac fruktózy a dextrínov. Kľúčové je väčšie množstvo minerálnych látok, organických kyselín, enzýmov a stopových prvkov. Má vysoké antibakteriálne, terapeutické, protizápalové a dezinfekčné účinky.

Posledný príspevok

Kategórie príspevkov

Ďakujeme za zdieľanie:

Scroll to Top
0

Žiadne produkty v košíku.